Mitä nenä tietää − opiskelijoiden pohdintoja


 Vastakohtia. Kun haistetaan esim. jotain ”puhdasta”, muistetaan myös tämä hajun vastakohta ”epäpuhdas”. Itse ihminen keskittyy tietenkin läsnäolevaan hajuun, mutta ei se haisisi miltään, jos erotteluja ei (ainakin alitajuisesti) tehdä.



-Nenä tietää esim. jos ruoka on pilaantunut. 
-Onko tulossa sadetta, ilmassa ”tuoksuu sade”
-milloin uunissa oleva ruoka alkaa olla kypsää -> hajun perusteella menen tarkistamaan tilanteen, ja katson tarvitseeko ruokaa pitää vielä uunissa
-Milloin on aika vaihtaa vaatteita puhtaisiin 



Onko jokin syömäkelpoista vai pilaantunutta.
Koska tuoksut ovat yhteydessä muistiin ja muistoihin voi se aiheuttaa deja vun tunnetta
Hajut voi auttaa selventämään mitä on tapahtunut tai mitä ihminen on tehnyt



Enemmän kuin ihmiset yleensä arvelevatkaan. Mielestäni hajuja ei läheskään aina huomioi tai kategorisoi, mutta hajut tuovat paljon muistoja ja merkityksiä mieleen. 
On välillä turhauttavaa selittää toiselle nostalgista tuoksua jonka on haistanut, sitä pystyy harvoin kuvailemaan ilman omakohtaisia kokemuksia ja kontekstia esim. paikasta tai ihmisestä johon haju kiinnittyy



Tunnistan luonnossa pakkaspäivän tai sateen. Kotona, jos on puulämmitys päällä tai leivottu. Hometalot tai homeisen leivän tai marjat vaikka home ei näy vielä. Hississä kuka naapureista on kulkenut ja onko ollut koira mukana. Metsissä jotkin eläimet ja niiden ”käymälät”.



Nenällä tunnistan paikan. Sen, milloin ystävä on lähellä.
Homeen huomaan hetkessä; laho ja mätä ovat tunnistettavia.



nuhan olevan tulossa
lämpötilan muutokset
kodin tuoksu 



-”Talven tuoksu” ennen kun lumet tulevat
-Ruuan kypsyys / valmius (mausteiden käyttö, kypsyys) 



-Ihmisten kodit tuoksuvat erilaisille (erottaisin hajutesteissä!)
– eri maat tuoksuvat erilaiselle (kun nousee ylös lentokoneesta tietää, ettei ole enää Suomessa)
-nenä tietää, onko ruoka syömäkelpoista -> siihen voi luottaa!



Nenä tietää hyvän, rakkaan, intiimin ja tärkeimmän KODIN.
(Vaaran ?), lian, vieraan, pilaantuneen
Ollessani raskaana huomasin (biologisten) aistieni herkistyvän voimakkaasti myös hajujen osalta. Lika, vaipanvaihto esikoiselle tuli mahdottomaksi -> OKSENNUS Rupesin käyttämään hajusteettomia tuotteita ja sen seurauksena herkistyin monille pesuaineiden tuoksuille ja rupesin saamaan jopa anafylaktisen shokin oireita. Raskaana myös eri ruoka-aineet ja vauvan/sikiön (sipulille allerginen) inhoama sipuli haisi minusta todella pahalle. OUTOA? Oksensin ja voin pahoin siitä. 



Länsimaisessa kulttuurissa painottuu visuaalinen aisti, tämän takia on kiinnostava keskittyä nenän tuomaan tietoon. Nenän avulla koetut tuoksut voivat herättää muistoja. Itse olen usein kokenut, että joku tietty tuoksu linkittyy voimakkaasti lapsuuteeni. Haistamisen avulla pystyn liikkumaan mielikuvissani konkreettisten, ajallisten rajojen yli. Hajuaisti laajentaa kokemustani. Haistaessani tuntu joskus että pystyn näkemään, tuntemaan tai maistamaan haistettavan asian. 



Epämiellyttävät hajut saavat tuntemaan epämiellyttäväksi olon



Muistot, pilaantuneet ruoat 




Vastaukset kerätty Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa Kulttuurisen aistitutkimuksen sarjaan kuuluneilla luennoilla Hajuaistin kieli, tieto ja muisti 14.10.2016.

Ei kommentteja: